Tu jesteś: Pomysły dla domu i mieszkania | home-in.pl  »  Wyposażenie  »  Płyta grzejna - którą wybrać?

Płyta grzejna - którą wybrać?

Płyta grzejna - którą wybrać?

Wyposażasz właśnie kuchnię i stoisz przed wyborem płyty grzejnej? Podpowiemy, która bardziej nada się dla Ciebie – gazowa czy indukcyjna. Sprawdź, czym różnią się te dwa typy i na co musisz zwrócić uwagę przed zakupem.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, która z wymienionych płyt jest lepsza. Obydwie mają swoje zalety i wady, które stają się mniej lub bardziej istotne w zależności od stylu życia domowników. Przeanalizujmy ich działanie oraz funkcje i porównajmy.


Różnice

Podstawową różnicą jest oczywiście sposób działania każdej z płyt. Gazowa generuje ciepło w wyniku spalania się gazu, indukcyjna zaś wykorzystuje indukcję elektromagnetyczną. O ile nie trzeba wyjaśniać mechanizmu funkcjonowania palników gazowych, to działanie płyty indukcyjnej warto streścić. W jaki sposób wytwarza ona ciepło? Otóż po włączeniu płyty i postawieniu na niej naczynia, między jej powierzchnią, a dnem naczynia powstaje pole magnetyczne. W wyniku tego uruchamiają się prądy wirowe, a naczynie nagrzewa się. Nie nagrzewa się natomiast sama płyta. Należy pamiętać, że mechanizm ten działa tylko w przypadku naczyń ferromagnetycznych, czyli przyciągających magnez.

Proces ten informuje nas o niezaprzeczalnej zalecie posiadania płyty indukcyjnej – jest ona bezpieczniejsza – nie nagrzewa się, więc jest mniejsze ryzyko poparzeń. Nie wymaga tyle uwagi podczas gotowania, co płyta gazowa i jest prostsza w konserwacji. Wiąże się to jednak z jej wyższą ceną i wyższym kosztem utrzymania. Ponadto zadziała ona tylko z naczyniami wykonanymi z materiału ferromagnetycznego. Oznacza to, że garnki aluminiowe, ze stali szlachetnej, naczynia szklane, ceramiczne i emaliowane są tutaj bezużyteczne. Wykorzystywane garnki muszą mieć ponadto płaskie dno oraz średnicę dostosowaną do średnicy pola grzejnego. Tego problemu nie ma w przypadku płyty gazowej. Jest ona również tańsza, a wiele osób zwraca też uwagę na lepszy smak potraw przygotowanych na ogniu. Korzystanie z niej wymaga natomiast większej ostrożności i uwagi.


Przed zakupem

Gdy decydujesz się na zakup płyty indukcyjnej pod zabudowę, upewnij się, że masz dostęp do trójfazowej instalacji elektrycznej. Jeżeli w domu są małe dzieci, a na gotowanie możesz poświęcić niewiele czasu, to płyta dla Ciebie. Jest bezpieczniejsza i wygodniejsza, a mimo wyższych kosztów utrzymania, ma bardzo wysoką wydajność energii. Najlepiej kup taką, która posiada funkcję automatycznego zagotowania i zapobiega przegrzaniu lub wykipieniu potrawy, automatycznie regulując temperaturę. Przyda się także timer, funkcja automatycznego wyłączania oraz blokada panelu sterowania (ochrona przed ingerencją dzieci). Dla osób lubiących gotować, które wykorzystują do tego różne sprzęty i mają czas na konserwację, poleca się raczej płytę gazową. Warto wybrać jednak kuchenkę z zabezpieczeniem przeciwpyłowym, które umożliwia automatyczne odcięcie dopływu gazu w razie zgaśnięcia płomienia.


Elżbieta Gwóźdź