Tu jesteś: Pomysły dla domu i mieszkania | home-in.pl  »  Wyposażenie  »  Filiżanki do kawy i herbaty - czym się od siebie różnią?

Filiżanki do kawy i herbaty - czym się od siebie różnią?

Filiżanki do kawy i herbaty - czym się od siebie różnią?

O wyższości kawy nad herbatą i herbaty nad kawą napisano już wiele zbędnych słów. Obydwa szlachetne napoje mają rzesze swoich wiernych fanów, których nie przekonają najtrafniejsze argumenty. Tak się jednak składa, że często nie wiedzą oni, w jakim naczyniu należy podawać herbatę, a w jakim kawę.

Gra warta świeczki?

Żadna z grup nie jest w stanie precyzyjnie stwierdzić, jaka filiżanka jest lepsza do picia kawy, a jaka do herbaty. Są tacy, którzy wywieszają białą flagę i zostają ze starym dobrym kubkiem.

Zarówno filiżanka do herbaty, jak i do kawy powinna być podawana na spodku. Należy zadbać o to, aby nie była uszkodzona i aby nasz ważny gość nie doznał obrażeń podczas raczenia się gorącym napojem.

Obecnie na rynku można znaleźć filiżanki o różnych kształtach, kolorach i wymiarach. Nie trudno więc o błędy przy wyborze. Aby uniknąć pomyłki, należy zwracać uwagę na opisy artykułów. Na stronie https://homeandpassion.pl/filizanki-do-herbaty-kawy informacje o rodzaju filiżanki są podane w opisie lub tytule artykułu.

Warto pamiętać, że naczynie, z którego pijemy nasz ulubiony napój, jest ważne nie tylko z punktu widzenia etykiety czy smaku. Równie istotny jest aspekt kulturowy, znaczenie mają też nasze przyzwyczajenia. Nie próbujmy na siłę zamieniać naszego starego kubka, podarowanego przez ukochaną osobę, na najbardziej elegancką i klasyczną filiżankę, jeśli nie czujemy takiej potrzeby.

 

Diabeł tkwi w szczegółach

Filiżanka do herbaty ma szeroki brzeg, lekko pękaty, rozszerzający się ku górze. Filiżanka do kawy natomiast różni się obwodem - powinien on być zbliżony do obwodu podstawy, mieć cylindryczny kształt.

Do herbaty najlepsza będzie filiżanka z porcelany. Jest to związane z jej pochodzeniem i sposobem przygotowywania napoju. Takie delikatne, dość cienkie tworzywo najlepiej podkreśla smak i aromat herbacianego napoju, ponieważ szybko się nagrzewa. Popularne w Europie są również filiżanki szklane i fajansowe. W powszechnej jednak opinii szkło może utrudniać poznanie wszystkich walorów smakowych naparu. A porcelana jest po prostu przyjemniejsza w dotyku.

Filiżanki do kawy są często grubsze, a przez to cięższe - i dlatego dłużej zachowują ciepło. Przy parzeniu herbaty takie zadanie pełni imbryk, w którym przygotowujemy napój. Naczynie do podawania czarnej kawy (nazywanej często americano) lub Café au lait może być trochę mniejsze. Pozostałe rodzaje kaw - np. Espresso, Cappuccino, Frappe czy Latte Macchiatto - będą charakteryzowały się większą objętością ze względu na zwiększoną ilość napoju składającego się na tzw. specjały kawowe. Ich podanie wymaga użycia szklanek, nie filiżanek.

 

Chciałoby się zapytać: skoro każdy z nas ma prawo do swobodnego wyboru, to po co nam wiedza o rodzajach filiżanek? Otóż jest to istotne. Mimo że niektórzy uważają zasady etykiety za przeżytek, jej elementy są obecne w naszym życiu codziennym oraz w pracy. Znajomość rodzajów zastawy pomaga nam uniknąć nieprzyjemnych i wstydliwych sytuacji.