Tu jesteś: Pomysły dla domu i mieszkania | home-in.pl  »  Mieszkanie  »  Jak usunąć tłuszcz z mebli kuchennych i sprzętu AGD?

Jak usunąć tłuszcz z mebli kuchennych i sprzętu AGD?

Jak usunąć tłuszcz z mebli kuchennych i sprzętu AGD?

Tłusta warstwa brudu to chyba najbardziej nieproszony widok, na jaki możemy natrafić w kuchni. A w dodatku pożywka dla bakterii i źródło okropnego zapachu. Jak rozprawić się z tłuszczem, zalegającym uparcie na sprzętach AGD, w szafkach i na kuchennym blacie?

 

Pozostałości po gotowaniu – siedlisko zarazków

Nie da się tak przyrządzać posiłków, aby kuchnia nieustannie pozostawała czysta i lśniąca. Nawet gdy bardzo się staramy, zawsze gdzieś coś odpryśnie lub się wyleje. Najbardziej uporczywe, a zarazem odpychające są niewątpliwie tłuste zacieki, które często pokrywają kuchenkę, mikrofalówkę czy piekarnik. Mnóstwo ich też na tosterze, trafiają się w lodówce i na niedomytych naczyniach. Im dłużej zalegają na danej powierzchni, tym trudniej potem schodzą. Radzimy usuwać je więc jak najszybciej i polecamy często sprzątać kuchnię. To przestrzeń w domu, która jest najbardziej narażona na inwazję całej masy bakterii i drobnoustrojów. Pod tym względem przebija nawet toaletę.

 

Czyszczenie kuchni – czym zmyć tłuszcz?

Niezależnie od tego, czy preparat czyszczący kupujemy w sklepie, czy też korzystamy z domowych, naturalnych środków, upewnijmy się, że nie zniszczą one powierzchni kuchennych. Gładkie, laminowane blaty i płyty powinniśmy czyścić substancjami, które ich nie porysują i nie pozostawią po sobie nieestetycznych smug. Odpadają więc wszelkiego rodzaju proszki i pasty. Nie używajmy też szorstkich ściereczek. Chociaż z pewnością łatwiej usuną tłuszcz niż miękka gąbka czy zwykła szmatka, mogą przy okazji narobić szkód.

Czasem w pierwszej kolejności dobrze jest wybrać najprostsze rozwiązanie, czyli płyn do mycia naczyń. Rozcieńczony wodą i naniesiony na ścierkę powinien poradzić sobie z cienką i w miarę świeżą warstwą tłuszczu. Niestety długo zalegający, lepki brud, będący połączeniem tłuszczu i kurzu (bardzo często osadza się na szafkach kuchennych, których od dawna nikt nie mył) prawdopodobnie będzie trzeba zwalczyć czymś silniejszym. Jeśli nie mamy ochoty decydować się na sklepowy specyfik, sięgnijmy po proste, domowe, a zarazem ekologiczne rozwiązania.

Najskuteczniejszymi substancjami czyszczącymi są bez wątpienia soda oczyszczona oraz ocet. Soda doskonale usuwa tłuste plamy, ale nie możemy używać jej jako pasty, bo grozi to zarysowaniem powierzchni. Proszek przed czyszczeniem rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie, w roztworze moczymy ścierkę i dopiero potem zabieramy się do czyszczenia. Do mieszanki możemy dodać nieco octu, który wzmocni siłę czyszczącą sody. Jeśli nie lubimy jego zapachu, możemy go łatwo zneutralizować. Kilka kropli olejku eterycznego (lawendowy, geraniowy, pomarańczowy) dodanych do roztworu załatwi sprawę drażniącego zapachu octu. Mając do czynienia z naprawdę uporczywymi zabrudzeniami, octu nie należy rozcieńczać. Należy wtedy rozpylić go na powierzchni bezpośrednio (przyda się butelka ze spryskiwaczem), pozostawić na kilkanaście minut, a potem zebrać wilgotną gąbką lub niepylącą szmatką.

Pewna ilość octu, sody oczyszczonej lub skórki z cytryny pomoże nam także pozbyć się tłuszczu z naczyń. Zanim włożymy je do zmywarki lub weźmiemy się za ręczne zmywanie, pozostawmy naczynia w wodzie zawierającej pewną ilość tych właśnie naturalnych specyfików.