Tu jesteÅ›: PomysÅ‚y dla domu i mieszkania | home-in.pl  Â»  Dom  Â»  Jak mieć zawsze czystÄ… kuchniÄ™? Kilka pożytecznych wskazówek

Jak mieć zawsze czystą kuchnię? Kilka pożytecznych wskazówek

Jak mieć zawsze czystą kuchnię? Kilka pożytecznych wskazówek

Stale rosnący bałagan i nawarstwiający się brud nie zachęcają do przebywania w kuchni. A przecież jest ona często sercem domu. Trudno co prawda utrzymać w niej perfekcyjny ład, można jednak przyswoić sobie kilka nawyków, dzięki którym będzie to pomieszczenie przyjazne zmysłom.

 

Sterylny i niezmÄ…cony porzÄ…dek w kuchni może oznaczać tylko jedno – że do niczego jej nie używasz. JeÅ›li jednak gotowanie Ci nie straszne, to z pewnoÅ›ciÄ… dobrze znasz widok zapeÅ‚nionego zlewu, porozrzucanych resztek, plam i wypeÅ‚nionego po brzegi kosza na Å›mieci. Co wiÄ™cej, jest to widok najzupeÅ‚niej normalny, z którym wiÄ™kszość użytkowników garnków i patelni mierzy siÄ™ niemal codziennie. O ile gotowanie należy do jednej z przyjemniejszych czynnoÅ›ci codziennych, sprzÄ…tanie budzi już zgoÅ‚a odmienne emocje. A sprzÄ…tać kuchniÄ™ trzeba możliwie najczęściej i na bieżąco, bo to wÅ‚aÅ›nie tu najszybciej rozwijajÄ… siÄ™ bakterie i zarazki. UstÄ™puje jej pod tym wzglÄ™dem nawet toaleta. W czÄ™sto użytkowanej kuchni jest wiÄ™cej wilgoci i mnóstwo resztek po jedzeniu. W takich warunkach brudne talerze, nieuprzÄ…tniÄ™ty zlew i kubeÅ‚ na Å›mieci to istny raj dla drobnoustrojów. Co robić, by kuchenny rozgardiasz byÅ‚ zawsze pod kontrolÄ…?

 

Oszczędzaj zlew

JeÅ›li to wÅ‚aÅ›nie w zlewie gromadzisz wszystkie odpadki, spodziewaj siÄ™, że w niedÅ‚ugim czasie odpÅ‚aci Ci siÄ™ on piÄ™knym za nadobne. Zlew, wbrew pozorom, zniesie nieco mniej, niż nam siÄ™ wydaje. Fusy z kawy i herbaty, niedojedzone resztki z talerza, tÅ‚uszcz, kawaÅ‚ki miÄ™sa, obierki z warzyw i owoców, resztka zupy – zapeÅ‚nianie zlewu takimi Å›mieciami prÄ™dzej czy później pociÄ…gnie za sobÄ… ten skutek, że odpÅ‚yw siÄ™ zapcha. Nim to jednak nastÄ…pi, w caÅ‚ej kuchni rozprzestrzeni siÄ™ ohydny, wydostajÄ…cy siÄ™ na zewnÄ…trz zapach. JeÅ›li nie masz kompostownika lub nie lubisz wyrzucać resztek do kubÅ‚a czy sedesu, zamontuj w zlewie specjalny mÅ‚ynek do rozdrabniania odpadków organicznych. I pamiÄ™taj, aby do kanalizacji nigdy nie wylewać tÅ‚uszczu!

 

Sprzątaj na bieżąco

Gdy już nabierzesz sił po zjedzeniu posiłku, od razu doprowadź do porządku kuchenny galimatias. Możesz to zrobić również w trakcie gotowania, kiedy zupa jeszcze dogotowuje się w garnku. Nieuprzątnięte resztki i plamy szybko zasychają, stając się pożywką dla bakterii. Po paru godzinach zacieki są już trudniejsze do usunięcia, a na blacie i naczyniach pozostają trwałe przebarwienia. Przed wyjściem z domu lub pójściem spać upewnij się więc, że w Twojej kuchni panuje czystość i względny ład. Wieczorem wyrzuć śmieci i wywietrz pomieszczenie.

 

Nie kupuj jedzenia na zapas

Nawet ryż nie będzie nadawał się do konsumpcji, jeśli pozwolisz mu stać w szafce tak długo, że zalęgną się w nim mole spożywcze. Co dopiero produkty z krótszym terminem przydatności do spożycia. O ile to możliwe, kupuj jedzenie na bieżąco i dokładnie tyle, ile zdołasz wykorzystać. Jeśli przygotowujesz zapas na kilka dni, odpowiednio przechowaj posiłek. Niektóre produkty wymagają zamrożenia, inne wystarczy schować do osobnych pudełek i wsunąć do lodówki.

 

Często wymieniaj gąbki i ścierki

Tego akurat warto mieć pod dostatkiem. Czyściki, gąbki, ściereczki i materiałowe ręczniki to utensylia, które choć służą do utrzymania czystości, mogą narobić też wiele szkód. Używane zbyt długo, stają siedliskiem zarazków i zaczynają cuchnąć. Wymieniaj je na bieżąco.

 

Stosuj sodÄ™ i ocet

Zarówno ocet, jak i soda idealnie nadają się do czyszczenia, usuwania brzydkich zapachów i udrażniania zapchanych zakamarków. W parze mogą zdziałać cuda, a przy tym są eko! Wyczyścisz nimi zlewozmywak, nabłyszczysz kafelki i usuniesz nadmiar drobnoustrojów. Jeśli nie przepadasz za zapachem octu, wlej go do słoika i dodaj skórki z cytrusów. Po paru dniach nabierze nieco przyjemniejszej woni.

 

Ogranicz wilgoć

Utrudnisz życie zarazkom, jeśli zadbasz o to, by kuchnia była sucha. Dlatego wycieraj blaty i podłogę z mokrych plam, osuszaj zlew jednorazowymi ręcznikami, a do szaf chowaj wyłącznie dokładnie wytarte naczynia.