Tu jesteś: Pomysły dla domu i mieszkania | home-in.pl  »  Dom  »  Jak mieć zawsze czystą kuchnię? Kilka pożytecznych wskazówek

Jak mieć zawsze czystą kuchnię? Kilka pożytecznych wskazówek

Jak mieć zawsze czystą kuchnię? Kilka pożytecznych wskazówek

Stale rosnący bałagan i nawarstwiający się brud nie zachęcają do przebywania w kuchni. A przecież jest ona często sercem domu. Trudno co prawda utrzymać w niej perfekcyjny ład, można jednak przyswoić sobie kilka nawyków, dzięki którym będzie to pomieszczenie przyjazne zmysłom.

 

Sterylny i niezmącony porządek w kuchni może oznaczać tylko jedno – że do niczego jej nie używasz. Jeśli jednak gotowanie Ci nie straszne, to z pewnością dobrze znasz widok zapełnionego zlewu, porozrzucanych resztek, plam i wypełnionego po brzegi kosza na śmieci. Co więcej, jest to widok najzupełniej normalny, z którym większość użytkowników garnków i patelni mierzy się niemal codziennie. O ile gotowanie należy do jednej z przyjemniejszych czynności codziennych, sprzątanie budzi już zgoła odmienne emocje. A sprzątać kuchnię trzeba możliwie najczęściej i na bieżąco, bo to właśnie tu najszybciej rozwijają się bakterie i zarazki. Ustępuje jej pod tym względem nawet toaleta. W często użytkowanej kuchni jest więcej wilgoci i mnóstwo resztek po jedzeniu. W takich warunkach brudne talerze, nieuprzątnięty zlew i kubeł na śmieci to istny raj dla drobnoustrojów. Co robić, by kuchenny rozgardiasz był zawsze pod kontrolą?

 

Oszczędzaj zlew

Jeśli to właśnie w zlewie gromadzisz wszystkie odpadki, spodziewaj się, że w niedługim czasie odpłaci Ci się on pięknym za nadobne. Zlew, wbrew pozorom, zniesie nieco mniej, niż nam się wydaje. Fusy z kawy i herbaty, niedojedzone resztki z talerza, tłuszcz, kawałki mięsa, obierki z warzyw i owoców, resztka zupy – zapełnianie zlewu takimi śmieciami prędzej czy później pociągnie za sobą ten skutek, że odpływ się zapcha. Nim to jednak nastąpi, w całej kuchni rozprzestrzeni się ohydny, wydostający się na zewnątrz zapach. Jeśli nie masz kompostownika lub nie lubisz wyrzucać resztek do kubła czy sedesu, zamontuj w zlewie specjalny młynek do rozdrabniania odpadków organicznych. I pamiętaj, aby do kanalizacji nigdy nie wylewać tłuszczu!

 

Sprzątaj na bieżąco

Gdy już nabierzesz sił po zjedzeniu posiłku, od razu doprowadź do porządku kuchenny galimatias. Możesz to zrobić również w trakcie gotowania, kiedy zupa jeszcze dogotowuje się w garnku. Nieuprzątnięte resztki i plamy szybko zasychają, stając się pożywką dla bakterii. Po paru godzinach zacieki są już trudniejsze do usunięcia, a na blacie i naczyniach pozostają trwałe przebarwienia. Przed wyjściem z domu lub pójściem spać upewnij się więc, że w Twojej kuchni panuje czystość i względny ład. Wieczorem wyrzuć śmieci i wywietrz pomieszczenie.

 

Nie kupuj jedzenia na zapas

Nawet ryż nie będzie nadawał się do konsumpcji, jeśli pozwolisz mu stać w szafce tak długo, że zalęgną się w nim mole spożywcze. Co dopiero produkty z krótszym terminem przydatności do spożycia. O ile to możliwe, kupuj jedzenie na bieżąco i dokładnie tyle, ile zdołasz wykorzystać. Jeśli przygotowujesz zapas na kilka dni, odpowiednio przechowaj posiłek. Niektóre produkty wymagają zamrożenia, inne wystarczy schować do osobnych pudełek i wsunąć do lodówki.

 

Często wymieniaj gąbki i ścierki

Tego akurat warto mieć pod dostatkiem. Czyściki, gąbki, ściereczki i materiałowe ręczniki to utensylia, które choć służą do utrzymania czystości, mogą narobić też wiele szkód. Używane zbyt długo, stają siedliskiem zarazków i zaczynają cuchnąć. Wymieniaj je na bieżąco.

 

Stosuj sodę i ocet

Zarówno ocet, jak i soda idealnie nadają się do czyszczenia, usuwania brzydkich zapachów i udrażniania zapchanych zakamarków. W parze mogą zdziałać cuda, a przy tym są eko! Wyczyścisz nimi zlewozmywak, nabłyszczysz kafelki i usuniesz nadmiar drobnoustrojów. Jeśli nie przepadasz za zapachem octu, wlej go do słoika i dodaj skórki z cytrusów. Po paru dniach nabierze nieco przyjemniejszej woni.

 

Ogranicz wilgoć

Utrudnisz życie zarazkom, jeśli zadbasz o to, by kuchnia była sucha. Dlatego wycieraj blaty i podłogę z mokrych plam, osuszaj zlew jednorazowymi ręcznikami, a do szaf chowaj wyłącznie dokładnie wytarte naczynia.